fbpx
14 Aug

Становище на Глобалния Предприемачески Мониторинг България

“Доверието в основни институции, администриращи и обслужващи компаниите е задължително условие за добра предприемаческа среда. Изразяваме загриженост към настоящата ситуация, в която не функционира продължително ключов регистър, Търговския регистър на Агенцията по вписвания, на който разчитат всички компании и ЮЛНЦ за своя статут и огромна част от своята дейност, както и почти всички организации и институции в България, които ги обслужват.

Недопустимо е да се допускат такива сривове ако искаме България да бъде взимана насериозно като атрактивна дестинация за инвестиции и правене на бизнес – цел, за която работим и работят много организации и екипи във всички сектори. Това носи директна загуба, както на начинаещи компании (startups), така и на динамично развиващи се установени компании (scaleups) – невъзможност за прехрърляне на дялове, финансиране, откриване на сметки, вадене на електронен подпис, вписване на промени и други. Това носи допълнителни рискове за сигурността при евентуални трансакции без възможност да бъдат верифицирани важни реквизити.”Търговски регистър

04 Oct

Кой спечели първите годишни награди за предприемачество на GEM България?

GEM Awards

Photo: Capital

Българският офис на “Глобалния предприемачески мониторинг” (GEM) връчи първите си годишни награди. С тях бяха отличени хора, екипи или организации, които с дейността си са оказали положително въздействие върху предприемаческата екосистема в страната. В първото издание на конкурса се състезаваха 35 номинации в шест категории. Read More

14 Jul

Пoкана за представяне на научен доклад

black-1072366_1920

Нововъзникващите технологии често служат като двигателни сили за икономическа трансформация, пораждат възможности за нови начинания, предизвикват „дисрупция“ на традиционната индустрия и дори социална революция или подобряване качеството на живот (Cohen & Amorós, 2014). От откриването на печатарската преса през XV в. до това на полупроводниците през XX в., изобретателите са си сътрудничили за създаване на инструменти за разрушаване на статуквото и са си изиграли ролята на генеративна сила за хиляди бъдещи новатори и предприемачи.

Read More

30 May

Първи тематичен следобед на GEM Bulgaria

Cover image

 

Глобалният предприемачески мониторинг България, като част от световната мрежа на Global Entrepreneurship Monitor (GEM), организира първи тематичен следобед на 13 юни, 2016 год. от 13:00 ч. в “Дом на Европа” в София (ул. Г. С. Раковски 124). Събитието “Световни тенденции в социалното предприемачество: измерване на ефекта. Успешни примери от България” ще бъде посветено на социалното предприемачество в контекста на току-що публикувания специален доклад на световната мрежа на GEM, обхващаш 58 държави. Това е най-голямото и ново изследване за социалното предприемачество по света.

Специални гости на тематичния следобед ще бъдат Посланикът на Кралство Нидерландия Н. Пр. Том ван Оорсхот, Джаклин Снедърс, директор на Panteia и GEM Нидерландия, Зорница Русинова, Министър на труда и социалната политика (поканена) и Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България (поканен).

Read More

12 Feb

България присъства за първи път в глобалния доклад на GEM

Можете да свалите прессъобщението в края на статията.

GEM 2015 global report cover

БЪЛГАРИЯ ПРИСЪСТВА ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ГЛОБАЛНИЯ ДОКЛАД НА GEM – НАЙ-МАЩАБНОТО И АВТОРИТЕТНО ПРОУЧВАНЕ НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО

В доклада се констатира, че в България, макар около две трети от възрастните  да виждат предприемачеството като добра възможност за кариера, нивата на предприемачество са ниски и предприемаческия потенциал е неизползван.

Излезе световният доклад на Глобалния Предприемачески Мониторинг (GEM) за 2015.

GEM изследва динамиката на предприемаческите екосистеми от 1999 г. насам в над 100 икономики по света чрез своята утвърдена и надеждна методология, като събира първични данни от над 200 000 възрастни (18-64г) и близо 4000 експерта в сфери с отношение към предприемачеството. През 2015 г. в проучванията са участвали 62 страни, от които 23 са европейски икономики. Данните и анализите на GEM се използват от глобални и регионални финансови институции, инвеститори, национални правителства и местни управи, университети и бизнес асоциации, корпорации, предприемачи, журналисти. Ключовите показатели на GEM са също наблюдавани от Генерална дирекция на Европейската комисия за Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП за целите на Small Business Act и Европейския семестър.

Read More

19 Oct

За предприемачеството, намирането на решения и правещите хора – Искрен Кръстев пред Дарик радио

 40 до 40

Кампанията за талантливи, иновативни и успешни българи до 40-годишна възраст вече приключи. Новите 40 до 40 вече са факт, а от днес Дарик радио започва да  ги представя.

Днес в “Кой говори?” гостува Искрен Кръстев – предприемач и основател на Глобалния предприемачески мониторинг в България.

Read More

28 Sep

Искрен Кръстев модерира на GEP VET

Участие на Искрен Кръстев като модератор на GEP VET – Grow Entrepreneurship Potential in Vocational Education and Training Institutions, 28 септември 2015, София. Послания от конференцията: Екосистемата има нужда от добри примери, компаниите имат нужда да скейлъп-ват, предприемачите – в полза на обществото!

Искрен Кръстев GEP VET

24 Sep

Конкурентноспособност и ролята на GEM – на гости на АУБГ

GEM AUBG 2015-09-24  Iskren Krusteff Prof Andonova“Конкурентоспособност и предприемачество – ролята нa GEM”. Благодарим на проф. Венета Андонова за поканата да представим GEM пред студенти и алумни от American University in Bulgaria (AUBG). Благодарим и за активното участие на публиката. Удоволствието беше взаимно!  Read More

22 Sep

Искрен Кръстев пред прекрасните младежи, част от проекта Идентичност на младите в Европа

Искрен Кръстев – председател на GEM България и ментор в “Start it smart” на “Предприемачество 2020″ – възможни форми на заетост за младите” – част от проекта Идентичност на младите в Европа.

Read More