fbpx
15 юли

Деветте рамкови условия на предприемачеството

GEM-baner-2015-small_framework

Глобалният предприемачески мониторинг прави ДВЕ изследвания годишно. Едното е изследването на възрастното население 18-64 (Adult Population Survey APS), а другото е изследването на националните експерти (National Expert Survey NES). Докато APS изследва характеристиките, нагласите и активността на индивидите, NES изследва мнението на експерти от различни области относно компонентите на рамковите условия на предприемачеството.

Рамковите условия на предприемачеството, според GEM са девет:

1. Финансиране на предприемачеството

2. Държавни политики

3. Държавни предприемачески програми

4. Предприемаческо образование

5. Научно-развойна дейност

6. Търговска и правна инфраструктура

7. Отвореност на пазара

8. Физическа инфраструктура

9. Културни и социални норми

За да се развива и подобрява средата за предприемачество в една държава е необходимо тези елементи да функционират в синхрон и режим на постоянна оптимизация.

Възможността тези условия, както и данните от APS, да бъдат сравнявани по години и по държави, както и по региони, прави нашите изследвания често използван източник на тенденции и зависимости между различните фактори, които влияят на предприемаческите екосистеми.

В следващи постове ще отделим внимание на всяко от тези условия. Нашата дейност се финансира изцяло от дарения. Ще сме ви благодарни, ако ни подкрепите, като ни пишете или директно използвате този линк.