Екип

СЪУЧРЕДИТЕЛИ

collage

Светозар Георгиев, Петър Шарков, Мира Кръстева, Венета Андонова, Нуша Спирова, Искрен Кръстев, Малина Крумова

Photo: Yavor Radev

УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ


Искрен Кръстев
Предприемач, Инвеститор, Визионер 
View Iskren Krusteff's LinkedIn profile View Iskren Krusteff’s profile

Председател на УС

Искрен Кръстев е предприемач и инвеститор, с фокус върху устойчиви бизнес модели и образователна трансформация чрез партньорства и иновации. Преди изграждането на екипа на GEM България, той управлява бизнеси, програми и проекти, състоящи се от многофункционални екипи и бюджети до 50 милиона паунда в публичния и частния сектор в ЕС, включително Финансовия регулатор на Обединеното Кралство.

От завръщането си в България е ментор в Start It Smart – български предприемачески клуб, основан през 2009 г., с мисия да вдъхновява и подпомага младите хора да започнат собствен бизнеси, чрез добри примери. От октомври 2015 г Искрен е ментор в Endeavor Bulgaria. Endeavor Global избира и подпомага предприемачи с растящи бизнеси и имат потенциала да променят страните си и света и са тези, които могат да бъдат ключови фактори за дългосрочен икономически растеж, създаване на работни места и иновации.  От февруари 2016 г. Искрен е член на Глобалния съвет на Научния и Иновационен парк на УОАЕ в Абу Даби.

Искрен участва като лектор на множество форуми и конференции на тема предприемачество и  член на жури на национални и международни предприемачески състезания.

 

Светозар Георгиев
Предприемач и инвеститор, съосновател на Телерик Академия
View Petar Sharkov's LinkedIn profile View Svetozar Georgiev’s profile

Член на УС

Светозар Георгиев е предприемач, ментор и инвеститор, който фокусира усилията си за развитие на екосистемата в България.

Светозар е един от основателите на софтуерната компания Телерик, която се превърна във един от световните лидери на пазара за инструменти за разработка на уеб, мобилни и настолни приложения. През 2015 година Телерик беше придобита от Progress Software, американска публична компания.

От началото на 2017 Светозар заедно с другите основатели на Телерик и малък енергичен екип пое развитието на Телерик Академия – най-мащабната инициатива за безплатно ИТ образование в България.

Светозар е активен поддръжник на предприемаческата екосистема в България, подкрепяйки като ангел инвеститор и ментор млади екипи и акселераторските фондове, работещи у нас.

 

MiraМира Кръстева
Предприемач
View Mira Krusteff's LinkedIn profile View Mira Krusteff’s profile

Член на УС

Мира Кръстева е предприемач, със специален интерес към децата и младежта, трансформация на образованието, неформално образование и и фокус да спомогне България да става все по-добро място за живеене.

В Лондон, тя управлява проекта Urban Age – международни конференции на високо ниво на тема урбанизъм, който е създаден от London School of Economics и фондацията Alfred Herrhausen Society на Deutsche Bank. В Ирландия, заедно със съпруга си, основава първото българско училище в южна Ирландия.

От завръщането си в България със семейството си, Мира е предприемач, в допълнение на ролята си на член на борда на GEM България.  Тя използва свободното си време да обучава родители как да използват ефективно дигитални инструменти в полза на децата си. Мира е сертифициран PRINCE2 мениджър проекти и е учила бизнес администрация и световна политика. Съавтор на първия национален доклад на GEM – България 2015/16.

 

Veneta Andonova Венета Андонова

д-р Венета Андонова
Университетски преподавател, Изследовател и Ментор
View Veneta Andonova’s LinkedIn profile View Veneta Andonova’s profile

Съосновател
Директор Научни изследвания
Автор на първия национален доклад на GEM – България 2015/16

Венета Андонова е.университетски преподавател в Universidad de los Andes School of Management и председател на комитета за изследователски политики. Венета се е посветила  на равитието и адаптирането на бизнес стратегии в контекста на развиващи се държави и държави в преход. Професор Андонова подкрепя млади предприемачи и инициативи като обучител и ментор, и помага на компаниите да опознаят работещи и иновативни бизнес модели, проложими в среда със сериозни социални и икономически предизвикателства.

Със знанията си придобити при многобройни пътувания и общуването с водещи фигури в сферата на бизнес науката и практиката, професор Андонова се включи активно като ментор на предприемачески инициативи в България и е активен поддръжник на студентското предприемачество при престойте си в България.

Тя е чест гост и лектор на международни конференции и академични програми. Публикува в престижни международни издания и нейните трудове се ползват с популярност сред международната академична общност.

Malina Kroumova
Експерт по европейски фондове
View Malina Kroumova's LinkedIn profile View Malina Kroumova’s profile

Съосновател

Малина Крумова е експерт по европейско финансиране и  през последнит години работи в национални институции  свързани с европейските фондове на ръководни позиции.

 

Nusha Spirova

Нуша Спирова
Мениджър проекти
View Nusha Spirova's LinkedIn profile View Nusha Spirova’s profile

Съосновател

Нуша Спирова е ръководител проекти в Българското национално радио Дарик, член на борда на Cleantech България – бизнес мрежа за чисти технологии и иновации в България, съосновател на Lambent – българска марка за ръчно изработени продукти и член на ABLE – Асоциация на българските лидери и предприемачи.

Тя има бакалавърска степен по „Публична администрация“ и магистърска степен по „Европейско право“ в СУ „Св.Климент Охридски“. Тя е възпитаник на лятната програма за предприемачество (SEP) в Babson College. През 2015 г. е национален координатор на най-голямото европейско състезание по предприемачество за чисти технологии – Climate Launchpad Europe. Тя има опит в международни и местни партньорства в сферата на зелените технологии и иновациите, устойчивото управление и отворени иновации.

През последните три години тя специализира в области като развитие на продукт, управление на бранда и дигитален маркетинг (The Business institute, Software University). Тя има три години опит като ръководител на проекти в Back2BG и Кариера в България, защо не? – НПО организации с мисия да привлечат българи с образование или професионален опит в чужбина обратно в България, за да започнат бизнес или кариера тук.

 

Petar SharkovПетър Шарков
Предприемач
View Petar Sharkov's LinkedIn profile View Petar Sharkov’s profile

Съосновател

Петър е съосновател и член на борда на Start It Smart, една от първите и най-значителни предприемачески организации в България. Той също така е съосновател и обучител в Mind Mapping, лицензиран лично от самия основател на Mind Mapping – Тони Бюзан. Компанията се съсредоточава върху ускорено учене чрез използване на иновативни инструменти. Също така той е лицензиран обучител по Сугестопедия от Проф. Д-р Георги Лозанов, метод за бързо и ефективно учене, позволявайки да открием скрития потенциал на човешкия мозък. В допълнение към всичко това Петър ръководи първия преакселератор в България, Start It Smart | Pre-Accelerator, който представлява 10-седмична обучителна и менторска програма за начинаещи предприемачи.

Неговото желание да учи както себе си, така и другите, е съществена част от движещите сили зад проектите, с които той се занимава. Истинската иновативност, волята да постигне всички цели, които човек може да си постави, и всеотдайното желание да създава уникална стойност и да дава на света са нещата, които вдъхновяват Петър и го придвижват по вълнуващия и същевременно непредвидим път на предприемачеството.

 

ЕКИП

 

Искра Йовкова
Мениджър, Преподавател, Доброволец
View Natanail Stefanov’s LinkedIn profile View Iskra Yovkova’s profile

Управляващ директор

Завършила Стопанско управление, Искра има 15-годишен професионален опит в сферата на бизнеса: 5 години на топ мениджмънт позиции; 5 години в сферата на “Бизнес развитието” и 5 години в дейности свързани с бизнес консултации, изследвания и анализи.

Основният опит на Искра е в сектори като аутсорснинг, корпоративни услуги, управление на проекти, развитие на виртуални и бизнес инкубатори, програмни проекти на ЕС. Била е Управляващ директор, отговарящ за дейността на международна търговска компания с 250 служители и е работила като бизнес анализатор за водещи международни компании за бизнес проучвания. Също така е участвала активно в организация на различни събития – бизнес конференции, концерти и международни спортни прояви, заемайки водещи позиции в Международната и Българската федерация по ветроходство.

 

_MG_46242 Стела Гаврилова

Ентусиаст

Мениджър проект 

Стела има значителен опит в областта на маркетинга, стратегическото планиране и бизнес анализа. Също така е асистент към курсове по икономическо развитие в Софийския университет, афилиирани към Центъра по икономически стратегии и конкурентоспособност към Harvard Business School. Завършила е специалност “Бизнес администрация” в Софийския университет и е учила в престижния френски университет Sciences Po Paris.  Стела има силен интерес към предприемаческата екосистема в България, обича да чете книги и да пътува.